Sugar-Trail

Written by
Plantage Paramaribo

Plantage

Op de voormalige suikerrietplantage Concordia zijn de overblijfselen te zien van een watermolen en een door stoom aangedreven suikerrietpers van omstreeks 1830.

De natuur heeft veel overwoekerd, hetgeen hier snel gebeurd, maar heeft nog niet alles verzwolgen.

Aan de hand van wat we zien kan de gids vertellen hoe alles vroeger precies in zijn werk ging en ook een beeld scheppen van de barre werkomstandigheden die de slaven moesten verdragen en hierna ook de contractarbeiders die hen volgden.

Meer informatie over deze tour vindt u in het tabblad touromschrijving


br>

Tourbeschrijving:

Deze tour is een unieke ervaring, een mix van natuur en historie. In de morgen vertrekken we met de bus vanuit het Centrum. Eenmaal over de brug in het district Commewijne, komen we in een andere wereld. Bijzondere taferelen spelen zich langs de weg af en de variatie in bebouwing is leuk om te zien. Vanaf de brug rijden we in een uurtje naar Stolkertsijver, een klein dorpje langs de Oost-West verbinding. 

Stolkertsijver

Na even rond gesnuffeld te hebben in Chico’s groentestalletje drinken we een kopje koffie met wat Surinaamse zoetigheid. [singlepic id=270 w=320 h=240 float=right]De gids vertelt de geschiedenis van Stolkertsijver, dat vroeger Courcabo heette. Deze voormalige plantage kent bijvoorbeeld twee wrede vrouwen in haar geschiedenis en die anekdotes liegen er niet om. We horen ook de plantage geschiedenis van dit stuk van de Boven-Commewijne rivier, waar de allereerste plantages gevestigd werden.

Boottochtje naar Concordia

Vervolgens stappen we in de korjaal voor een boottocht van 20 minuten, naar de voormalige plantage Concordia. Op deze overwoekerde plantage is pas geleden weer een oude gietijzeren watermolen herontdekt. Uniek in Suriname. Nog bijzonderder is het feit dat nog geen 30 meter van de watermolen recentelijk ook nog eens een stoommolen gevonden is. De gids vertelt ons uitgebreid over de werk- en leefwijze op de suikerrietplantages en de technische werking van de verschillende molens. Het gebied is nog behoorlijk overwoekerd en er hangt een mysterieuze sfeer. Mede door de verhalen van de gids kun je je inleven hoe het in de oude tijden geweest moet zijn.

Achtergrondinformatie

Terug in Stolkertsijver stappen we weer in de bus voor een ritje van een klein half uur richting Tamanredjo. Tijd genoeg om nog uitgebreid vragen te kunnen stellen aan de gids. Wie wil kan zich in de aanwezige Sugar Trail-handout nog verder in de details verdiepen en op zijn gemakje de bijbehorende afbeeldingen bestuderen.
Lunch We komen aan in Tamanredjo, waar we bij een van de Warungs de Javaanse lunch gaan nuttigen. Onderweg heeft de gids de bestelling opgenomen met keuze uit nasi, bami, teloh, tahoe, saoto, rijst kip of petjil. Voor ieder wat wils dus. Ook de Javaanse Dawet kan besteld worden en het knalroze drankje is erg verfrissend.

Mariënburg
Na de lunch gaan we met de bus richting Mariënburg. We rijden via Alkmaar, waar langs de weg veel kleinschalige landbouw te zien is. Tijdens dit ritje van iets meer dan 20 minuten vertelt de gids ons de geschiedenis van Mariënburg. Het traject van voormalige suiker- en koffie plantage in de slaventijd via de grootschalige suikerfabriek in de contractarbeiderstijd naar de huidige situatie.
Aangekomen op Mariënburg maken we kennis met een van de lokale gidsen. Deze neemt ons mee over het voormalige fabrieksterrein en legt ons uit hoe alles er vroeger uitzag. Met leuke anekdotes en een boel van zijn eigen herinneringen krijg je een goed beeld van deze bijzondere tijd.

Na de rondleiding van ca. een uur is er een drankje en wat fruit. Wie wil kan nog even rondwandelen en foto’s maken.
Hierna rijden we naar Nieuw Amsterdam, de gids legt ons uit hoe we het openluchtmuseum op eigen gelegenheid kunnen gaan bezoeken.

Boottocht terug naar Paramaribo

[singlepic id=266 w=320 h=240 float=left]Bij de steiger bij de pittoreske politiepost, stappen we op de tentboot richting Paramaribo. Het is heerlijk om even uit te waaien op de rivier. De gids vertelt ons over de geschiedenis van de rum en hoe het produktieproces van suikerriet naar rum in zijn werk gaat. Ook wordt de link gelegd naar de huidige tijd waarin de Surinaamse rum nog steeds geproduceerd wordt. Na het laatste stukje interessante informatie ontpopt de gids zich tot een cocktailshaker als we de gelegenheid krijgen om de Surinaamse rumsoorten zelf te proeven.

De boottocht van 50 minuten langs de grote huizen van de Anton Dragtenweg geeft ons genoeg tijd om de dag en alle informatie op ons in te laten werken. Na een laatste toast stappen we rond half vijf in het centrum van Paramaribo bij het onafhankelijkheidsplein van de boot. Wie wil kan de dag zelf nog even gezellig voortzetten met een drankje langs de waterkant, voor anderen wordt indien gewenst een taxi gebeld.

Duur van de tour: ca. 8 uur. Totaal rijtijd bus: ca. 2 uur Totaal vaartijd boten: ca. 1,5 uur

 

 

Fotos

[nggallery id=5]

 

Prijzen, (Online) Boeken of Reserveren

Online boeken of reserveren In het onderstaande formulier, kunt u de tour boeken, indien u slechts wilt reserveren (verplicht uzelf tot niks), klik dan als betaaldmethode: “reserveren”.

[catalog-product id=’2733′]

Meeneemlijst

  • fototoestel
  • zonnebrandmiddel
  • hoed of pet
  • muggen repellent

Vertrekdata

Op aanvraag vanaf 4 personen

In het touroverzicht kunt u de geplande vertrek data vinden

Contact / Vragen?

[formidable id=4 title=true description=true]
Article Categories:
Eendaagse Tours

Comments are closed.

Shares