het Ressort

Vanuit Paramaribo is het 4 tot 5 uur rijden naar Atyoni. Na het dorp Paranam begon vroeger de Bauxietweg, deze is nu geheel verhard. U kunt nog delen van de Bauxietweg zien

met zijn mooie rode kleur. Onderweg vallen vooral de hoogspanningsmasten op. De masten zijn genummerd

en zo kunnen we dus een vakantieoord tegenkomen genaamd “Vakantieoord mast 50”.

Totaal staan er 103 grote masten langs de kant van de weg. Een belangrijk dorp is Brownsweg. Rond dit dorp

is er tegenwoordig geasfalteerde weg.

Ook zijn er kleine plantages die vlak lang de weg liggen.

Wanneer u enkele grote bergen ziet, die steil omhoog wijzen dan bent u bij de Poederberg. Van daar uit is het nog een uurtje rijden naar Atyoni. Hier pakken we de boot en zijn in 20 minuten varen op onze eindbestemming Dan Ta Bai.

Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om geheel per auto naar Dan Ta Bai te rijden. U neemt de afslag Bakabooto (5 kilometer voor Atyoni), en rijdt ongeveer 10 minuten tot na de goed aangegeven afslag naar Dan Ta Bai Voor deze weg is wel een 4X4 geadviseerd.
Het oord bestaat nu nog vanuit verschillende hutten. Vanuit het balkon heeft u een prachtig uitzicht over de rivier, met zijn stroomversnellingen (sula’s). U slaapt op een eenpersoonsbed met een klamboe. Als u in een hangmat wilt logeren is dat mogelijk. Douches en toiletten staan centraal.

Er is gebruik gemaakt van de lokale bouwstijl en materialen, waarbij in de avond de voorlichting onder andere bestaat uit petroleumlampen, zodat het gevoel ‘in het binnenland te zijn’ niet verloren gaat. Vanuit de centraal gelegen keuken worden 3 maaltijden per dag geserveerd. Ook is het mogelijk om te luieren in een hangmat

In de omgeving van Dan Ta Bai liggen verschillende dorpen, waaronder Atyoni (de havenplaats), Pokigron en Duwatra. Dit zijn echt

traditionele dorpen. U herkent de dorpen aan een aanmeerplaats met een hangend palmblad, een toegangspoort (azanpau). Deze moeten kwade invloeden buiten het dorp houden.

In elk traditioneel dorp treft u een vergaderzaal, een centrale offerplaats en een hut die de lokale vrouwen tijdens hun maandelijkse periode een aantal dagen bewonen. De Saramaccaners hebben heel goed hun cultuur behouden en dat ‘proeft’ u ook tijdens de dorpswandeling. De gemeenschap heeft erg veel contact

met Paramaribo, dus spullen worden regelmatig aangevoerd.

Veel Saramaccaners, vooral jonge mannen, werken in Paramaribo, Frans Guyana of bij de goudzoekers, en komen in hun vrije tijd de familie “bevoorraden”.

Wat kunt u er doen?
De groepen waarmee naar Dan Ta Bai reizen zijn vaak divers in samenstelling. U verblijft er 2 nachten en het programma, dat o.a. aan de waterstand wordt aangepast, biedt zoveel als mogelijk “voor elk wat wils”. De verschillende tochten worden per boot (korjaal) gemaakt.
Zwemvesten worden bij elke vaartocht aangeboden, want u veiligheid staat bij Dan Ta Bai hoog in het vaandel. U kunt heerlijk zwemmen in de stroomversnelling (Sula’s) bij het oord. Een boswandeling met uitgebreide uitleg over lokaal gebruik van de verschillende planten, wandelingen door de dorpen en een presentatie van lokale zang en dans zullen u zeker aangenaam en leerzaam bezighouden.

De gids verstrekt meer gedetailleerde informatie over het programma. Waaraan u geheel vrijblijvend kunt participeren. Als u wat anders zou willen doen buiten de groep om, zoals wandelen, vogels kijken, vissen, peddelen of meegaan naar de “kostgrondjes”, dan kan de gids, tegen een kleine vergoeding, voor geschikte lokale begeleiding zorgen.

.Shares