Apetina en Tebutop-expeditie

Written by

4220087914-tebu-top

Slapen in een hangmat, baden in de rivier.
Terug naar de natuur dus! Voor zover mogelijk volgens de traditionele leefwijze van de Wayana.

Na anderhalf uur vliegen komt het vliegtuig vlak voor de rivier tot stilstand. Wayana-jongens wachten de bezoekers op om ze met een korjaal naar Pïrëumë (Apetina) te brengen.

Dit dorp werd rond 1940 gesticht, na een massale uittocht van het Wayanavolk uit Brazilië.
Door stammenoorlogen vluchten de Indianen, trokken over de Paru rivier en over de Tumuchumac bergrug naar Suriname.

Avonturiers kunnen hier hun hart ophalen.
Je kunt onder andere de Tebutop beklimmen en en overnachten in een kamp aan de rivier!

Meer informatie over deze tour vindt u in het tabblad touromschrijving

Tourbeschrijving:

tebutop berg5 dagen / 4 nachten
Vertrek vanaf 6 personen

Dag 1

Paramaribo – Drietabbetje – Suna kampoe
Vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo vliegen we per binnenlandse vlucht in ongeveer een uur naar Drietabbetje. Na de lunch varen we vanaf hier per korjaal naar Suna Kampoe. Op Sunakamp, een mooi eiland waar één Marrongezin woont, kunt u rustig vissen of relaxen. U kunt er ook voor kiezen om een boswandeling te maken. Met een beetje geluk ziet u hier prachtige vogels. De overnachting vindt plaats in hangmatten. 

Dag 2

Sunakamp – Apetina
Vanaf Sunakamp vervolgen we onze tocht voor het avontuurlijkste gedeelte van de tocht. Bij diverse sula’s (stroomversnellingen) is er met de boot door de sterke stroming geen doorkomen aan en moeten we de korjaal uit en samen de boot door de stroomversnelling leiden. Een hele belevenis die u niet snel zult vergeten.
We maken een tussenstop in Granbori, het laatste marrondorp. Hier leven mensen nog op zeer traditionele wijze. Uit traditie overhandigen we de dorpskapitein een fles rum. Hij zal ons toestemming geven verder te reizen en onze reis zegenen. Na de lunch vervolgen we ingezegend en wel onze tocht richting Tutu Kampoe, waar we kennis maken met de eerste groep indianen. Deze indianendorpen zijn moeilijk bereikbaar en de inwoners leven dan ook bijna geheel zelfvoorzienend. Na deze kennismaking varen wij verder richting Punsula, de grootste sula op onze tocht. Ook hier zullen we met zijn allen de boot naar de andere kant van de stroomversnelling moeten trekken.

Na Punsula is het nog slechts een kwartiertje varen naar Apetina. Onderweg komt u indianen tegen die met pijl en boog hun vis vangen. In Apetina krijgen we een rondleiding en krijgt u een goed inzicht van hoe de indianen hier traditioneel leven. Apetina ligt in een natuurreservaat. In dit beschermde gebied is de kans groot dat u apen en verschillende andere dieren tegenkomt. De overnachting vindt plaats in een authentieke hut op palen.

Dag 3

Apetina – Tebutop – Apetina
Na het ontbijt varen we ongeveer 75 min verder naar een pad dat ons leidt naar de voet van het gebergte. Hier start de tocht naar de Tebutop. Op deze voor indianen heilige bergtop heeft u een prachtig uitzicht op het groene bladerdak van de ‘longen van de wereld’. De beklimming van deze 374 meter hoge, steile berg neemt zo’n tweeënhalf uur in beslag. Het is een pittige klim, maar eenmaal op de top voelt het alsof u de hele wereld aankunt.
Wanneer u liever niet meedoet aan deze klim dan kunnen we een alternatieve invulling geven. (Met regen kunnen wij ook niet naar de top van de berg klimmen.) Na de klim varen we verder naar Granda Futu. Hier kunt u even heerlijk bijkomen in de rivier. We varen daarna terug naar Apetina. De overnachting vindt weer in Apetina plaats.

Dag 4

Apetina – Drietabbetje
In Apetina heeft u na het ontbijt nog de mogelijkheid om wat door het dorpje te wandelen en souvenirs te kopen die de lokale bevolking u aanbiedt. Op de terugtocht richting Drietabbetje moeten we de boot wederom over de Punsula slepen en steken we nog een aantal prachtige stroomversnellingen over. Aangekomen in Drietabbetje, de residentie van het grootopperhoofd (Granman) der Aucaners, krijgt u een rondleiding door het dorp, en ontmoeten wij de Granman wanneer hij aanwezig is.
In Drietabbetje overnachten we in een hangmat met klamboe in een hut met een prachtig uitzicht op de rivier.

Dag 5

Drietabbetje – Paramaribo
Na het ontbijt wachten we op het vliegtuigje dat ons weer terugbrengt naar vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo.

 

Highlights

 • Expeditie voor de echte avonturier.
 • Beklimming van de Tebu Top.
 • Kennismaking met de indianen- en Marroncultuur.
 • Trotseren van spectaculaire stroomversnellingen.
 • Overnachten in hangmatten in eenvoudig opgezette kampen.

Prijzen, (Online) Boeken of Reserveren

Online boeken of reserveren In het onderstaande formulier, kunt u de tour boeken, indien u slechts wilt reserveren (verplicht uzelf tot niks), klik dan als betaaldmethode: “reserveren”.

[catalog-product id=’2767′]

Meeneemlijst

 • paspoort (U passeert een checkpoint)
 • bad/handdoek
 • zwemkleding
 • wandelschoenen
 • watersandalen
 • zonnebrandmiddel
 • hoed of pet
 • muggen repellent
 • lange broek
 • t-shirt met lange mouwen

Vertrekdata

Op aanvraag vanaf 5 personen

In het touroverzicht kunt u de geplande vertrek data vinden

Contact / Vragen?

[formidable id=4 title=true description=true]

Apetina vindt U op de volgende locatie:

[wpgeo_map]
Article Categories:
Meerdaagse Tours

Comments

Shares